DODODJELJENA PRIZNANJA ZAJEDNICE      TEHNIČKE KULTURE PULA ZA 2010.                                 GODINU

Na godišnjoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Pula održanoj 18. travnja 2011.g. u Centru za tehničke aktivnosti "Veruda" Pula, Trg kralja Tomislava 13., uručena su  priznanja najuspješnijim članovima Zajednice tehničke kulture Pula za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2010. godini. Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su: dobitnici priznanja, članovi Skupštine i Nadzornog odbora ZTK Pula, predstavnici udruženih udruga i pročelnik  upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule  Erik Lukšić .

Godišnja priznanje za postignute rezultate u radu  dodjeljuje   se pojedincu  za:

-  izuzetan doprinos u razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, posebno mladih, putem izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u tehničkim i drugim znanstvenim područjima, kojima se razvijaju sposobnosti, znanja i vještine za znanstveno tehničko i radno stvaralaštvo, te ostvaruje znanstveno i tehničko opismenjivanje, osposobljavanje i usmjeravanje za izbor znanstvenih i tehničkih zanimanja, za nesebičan trud i doprinos pojedinca u razvoju tehničke kulture u tekućoj godini.

-   razvoj i unaprjeđenje inventivnog rada,

-   tehničkog stvaralaštva i tehničkog amaterizma,

- za izuzetne rezultate ostvarene u tehničko-kulturnim, tehničko-sportskim i drugim područjimatehničke kulture, te u razvitku udruga tehničke kulture,

-   za širenje znanstvenih i tehničkih dostignuća putem značajnog prinosa znanstvenom i tehničkom opismenjivanju građana za primjenu znanstvenih i tehničko tehnoloških dostignuća u promicanju tehnološkog razvitka gospodarstva i znanosti, popularizacije i promidžbe znanosti i tehnike, te poticanja sklonosti i sposobnosti za tehničko stvaralaštvo.

-   za kontinuiran, značajan pedagoški, znanstveni i stručni rad u tehničkoj kulturi.

-   za izuzetan doprinos državnoj i međunarodnoj promidžbi tehničke kulture i ostvarenih dostignuća u svim njezinim područjima.
 

Među dobitnicima godišnjeg  priznanja za 2010. g bio je i  Slobodan Buršić dugogodišnji  član Društva inovatora Pula,

OBRAZLOŽENJE :

Slobodan Buršić aktivni je član Društva inovatora Pula od 1980. godine. Obnašao je dužnost predsjednika  DI u TDM-''ULJANIK''. Kao član Izvršnog odbora DIP-a vrlo aktivno sudjeluje u radu,  a kao direktor ''Namjenske proizvodnje ''ULJANIK''pomaže inovatorima u realizaciji i izradi prototipova .Član je škupštine Udruge inovatora Hrvatske. Obavlja funkciju Predsjednika Saveza udruga inovatora Istarske županije od osnivanja saveza i ima zasluge za izuzetne rezultate koje istarski inovatori ostvaruju u  zemlji i inozemstvu.U svom radu predlagao je niz inventivnih  rješenja a prošle 2010. godine prijavio je izum pod nazivom ''CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM'' s kojim je sudjelovao na Međunarodnoj izložbi inovacija ''ARCA-2010'' na kojoj mu je ocjenjivački sud dodijelio Zlatnu medalju. S tom inovacijom na međunarodnoj izložbi inovacija u Bukurešti osvojio je srebrno odličje.

Poseban ocjenjivački sud IFIA- Svjetske organizacije nacionalnih saveza inovatora nagradio je  izum Slobodana Buršića ''CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM'' posebnom nagradom diploma s peharom  '' za izvrstan izum koji predstavlja posebnu inovativnu vrijednost na IENI-2010.'' u  Nuenbergu. Zlatnom medaljom   Ocjenjivačkog suda nagrađena je inovacija  Slobodana Buršića i na  4. međunarodni sajam inovacija, novih tehnologija i proizvoda IWiS 2010 u Poljskoj. Sukladno tim rezultatima Slobodan Buršić postao je najuspješniji i najnagrađivaniji inovator u 2010. godini. S spomenutim izumom provodi se niz aktivnosti s ciljem započinjanja proizvodnje s kojom se očekuje zapošljavanje  i otvaranje novih radnih mjesta.



Nagrade ZTK-Pula    postale su   tradicionalni znak pažnje najistaknutijim pojedincima, a ove godine primilo ih je 12 istaknutih pojedinaca koji su 2010 i svih proteklih godina svojim radom promicali tehničku kulturu. Nagrade su uručili predsjednik ZTK-Pula Boris Siljan, tajnik  ZTK-Pula Anton Pletikos  te Erik Lukšić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule , čestitavši im na uspjehu i poželjevši daljnji uspjeh.